ZENDAMATEUR WORDEN

Er zijn verschillenden redenen te bedenken waarom je zendamateur zou willen worden. Belangrijk is te weten dat je een examen moet afleggen en kennis van radiotechniek moet hebben. De benodigde kennis kan uiteraard door zelfstudie vergaard worden. Zelfstudie is een stuk zwaarder en je mist een stuk ruggespraak en ondersteuning als je vragen hebt over de stof. Daarom worden er verschillende cursussen en opleidingen georganiseerd die opleiden voor het amateurradio-examen. De manieren waarop varieren van wekelijks bij elkaar komen tot thuis studeren op het internet met hulp van teamspeak.

Cursus

Je kunt op verschillende manieren gezamelijk studeren en je voorbereiden op je examen.

VERON en VRZA

Wil je in een groep regelmatig bij elkaar komen dan zijn de initiatieven van de VERON en VRZA geschikt. Afdelingen van de beide verenigingen organiseren in hun regio cursussen die opleiden voor het examen. Voor meer informatie over waar welke afdeling een cursus organiseert kan je het beste contact op nemen met de VERON of VRZA.

veron.nl en vrza.nl

Delta-India-Golf DX groep (D.I.G)

Lukt het je niet om periodiek bij elkaar te komen en kan je overweg met e-learning dan is de Digitale Leeromgeving Zend-Amateurs – (D.L.Z.A.) van de Delta-India-Golf DX groep (D.I.G) een uitkomst. De Digitale Leeromgeving Zend-Amateurs maakt gebruik van internet en Teamspeak.

delta-india-golf.com

Examens

Voordat iemand zendamateur kan worden, moet hij een examen afleggen. De zendamateur laat zo zien dat hij de basiskennis van het zendamateurisme beheerst en verantwoord zijn apparatuur kan bedienen. Hierdoor wordt zo goed mogelijk voorkomen dat iemand bij het zenden storingen veroorzaakt. Storingen zijn namelijk niet alleen lastig, maar kunnen ook onveilige situaties veroorzaken, bijvoorbeeld in het luchtverkeer.

Er bestaan twee soorten examens: F (full) en N (novice). Iemand die slaagt voor het full examen heeft alle rechten die er zijn voor zendamateurs. Iemand die een novice examen heeft afgelegd, heeft een beperkte bevoegdheid en mag maar een beperkt aantal frequenties gebruiken met een maximum zendvermogen van 25 Watt. Van alle beschikbare frequenties is ongeveer 6% gereserveerd voor zendamateurs.

De examens worden op verschillende datums en op verschillende plaatsen in het land afgenomen. Voor de exacte datums en plaatsen moet je contact opnemen met deze instantie:

Stichting Radio Examens

Von Weberlaan 38

3055 HZ Rotterdam

Telefoon:010-4184329

Registratie als zendamateur

Als iemand slaagt voor het examen, kan hij zich als radiozendamateur registreren bij het Agentschap Telecom, de toezichthouder op het gebruik van frequenties. Bij de registratie krijgt de zendamateur ook een naam. Dit wordt een “identificatie” of “callsign” genoemd. Deze calls zijn internationaal vastgesteld. Ieder callsign is uniek en zorgt ervoor dat elke zendamateur herkenbaar is. Een callsign bestaat uit twee delen: een prefix, die het land aangeeft waar de amateur woont en een suffix, die het betreffende amateurstation identificeert. De prefix is meestal een combinatie van letters en cijfers. De prefix van Nederland is te herkennen aan de letter P gevolgd door de letter A t/m I en een cijfer.  Een voorbeeld van een Nederlands callsign is PI4ASN. Een callsign voor een novice licentie bevat altijd de prefix PD

www.agentschaptelecom.nl